среда, 24. децембар 2014.

Prednosti montazne gradnje


Izgradnja montažnih kuća


Glavne prednosti kad je u pitanju izgradnja montažne kuće je njena definitivno mnogo brži i jeftiniji gradnja. Postizanje savršensih linaja i geometrije, dugotrajana garancija čak i do sto godina, i nezahtevnost od strane birokratskog aparata.
Dozvole se lako dobijaju, određen broj dozvola nije ni potreban, a gradnja je moguća da krene odmah posle usvajanja projektnog plana.
Sama izgradnja montažne kuće traje oko četir nedelje do dva meseca u zavisnosti kakva je konstrukcija u pitanju, odnosno o kakvoj se konstrukciji radi.
Kvalitet izgrađenih objekata se nikako ne dovodi u pitanje samom činjenicom da su garancije decenijske kao što smo već napomenuli..




Ovaj ne tako nov ali sve popularniji način izgradnje nudi puno bez obzira za koji se model opredelili nalik klasićnim kućama koje poznaje našepodneblje, moderne (ravnih linija sa puno prozora a samim tim svetla), spratne ili prizemne, sa terasom ili ne, ili nešto o čemu samo vi baš maštate a moguć je da vam arhitekta planski izvede.
Montažne kuće se sklapaju na odrađene temelje čiji nacrt dobijete od izvođača radova odnosno od onog za čije ste se usluge i kuću odlučili.
Izgradnja temelje obično ne ide u cenu montažne kuće osim ukoliko se drugačije ne dogovorite.
Po izgradnji temelja sledi niz gradjevinskih radova ugradnja konstruktivnih delova zidova, pregradnih zidova, stepenica, itd...



Zavisno od izabranog modela ide ugradnja metalne konstrukcije nosači, okviri itd...
Sledeći radovi su radovi postavljanja električne mreže, sistema vodovoda, kanalizacije, opšivaka, razvodi se sistem grejanja i sl.
Iza ovog sledi postavka izolacije, rigipsa i sličnog.
Sledi postavljanje prozora i vrata.
Uporedo dok se postavljaju vodovi za električnu energenta, vodu I odvodnjavanje idu radovi postavljanja krovne konstitucije, odnosno krovnih panela. Po potrebi i zahtevu se zida odžak.
Svi radovi se finalizuju, ide njihova kontrola, finalizacija i eventualne dorade radova.
Krečenje I čišćenje kao krajnja radnja u izgradnji.
Izgleda vam brzo I jednostavno?
Naravno da vam izgleda, jer baš tako i jeste!

понедељак, 22. децембар 2014.

Novogradnja ili stara gradnja?


Jedno od najbitnijih pitanja u životu predstavlja stambeno pitanje, pa je stoga rešavanje tog pitanja nosi veliki stres, angažovanost, ali, kad se na kraju sve reši, i veliku radost. Jedna od dilema kroz koju svako ko želi da kupi stan prolazi, jeste ta da li uzeti novu gradnju, ili staru gradnju, koju, uz dodatni novac, možete renovirati po svom ukusu. U nastavku teksta će vam biti izložene najbitnije stvari koje karakterišu starogradnju i novogradnju.
Nekretnine Novi Sad, Beograd, Subotica... ista pitanja i odgovori.



STAROGRADNJA – u razgovoru sa starijim ljudima često možete da čujete komentare tipa „nekada se bolje gradilo, stanovi su bili bolji, kvalitetniji, itd“. međutim, praksa pokazuje nešto drugačije rezultate.


Ako se odlučite na opciju da kupite stari stan, znajte da vam sledi kompletno renoviranje, počev od stolarije, preko elektroinstalacija, vodovodnih cevi, kupatila, kuhinja, itd. Zgrade iz starogradnje su često bez liftova, imaju problem s cevima i pojavom buđi. Stoga, kada se sa troškovima kupovine ovog stana dodaju troškovi renoviranja, dolazi se do računice da je za isti novac mogao da se kupi stan u novogradnji, kod koga ovakva renoviranja nisu potrebna, a uz to ostvariti i „prihod“ u vidu povraćaja PDV-a, ukoliko je u pitanju vaš prvi stan, odnosno nekretnina. Pored ovoga, kupovina starog stana sa sobom nosi i provere podataka na koga je i da li je uknjižena nekretnina , da li je pod hipotekom ili ne, itd. Da biste izbegli makar deo problema, dogovorite se sa prodavcem i sastavite predugovor koji ćete overiti u sudu. Takođe, zatražite od njega potvrdu ili neke dokaze da su svi prethodni računi i obaveze uredno plaćeni. Nakon toga, uz pomoć vašeg advokata, sastavite kupoprodajni ugovor i overite ga u sudu. Uplatu troškova kupovine stana obavite preko računa, da bi to bio još jedan od dokaza da ste svoje obaveze izvršili na vreme i u saglasnosti sa zakonom.


Još jedna bitna informacija je ta da prilikom kupovine stana u staroj gradnji ne dobijate povraćaj PDV-a od 10% od vrednosti stana, mada postoji mogućnost da ostvarite oslobođenje od poreza za prenos apsolutnih prava od 2,5%, ukoliko je u pitanju vaša prva nekretnina.



NOVOGRADNJA – kupovinom stana u novogradnji nemate dodatnih troškova, ulaganja i renoviranja. No, pre svega, kada kupujete ovakav stan morate imati u vidu od koga ga kupujete. Prilikom kupovine stana u izgradnji, pored toga što je kvadrat jeftiniji i postoje opcije za plaćanje u ratama, postoji i mogućnost uređivanja razmeštaja soba i pomeranja zidova po vašim potrebama. Ovo biste vi morali da platite da je objekat u završnoj fazi izgradnje. Da bi sve ove pogodnosti mogli da koristite, proverite investitora, da li poseduje građevinsku, upotrebnu i druge dozvole, jer ukoliko ne poseduje ove dokumente, objekat se ne može uknjižiti. Nažalost, veoma često se dešava da kupci kupe stan u fazi izgradnje, ali pod uticajem različitih faktora, objekat ili ne bude završen, ili se sa njegovom realizacijom kasni nekoliko godina.


Prilikom donošenja odluke o kupovini stana, uzmite u obzir kvalitet, jer se, upotrebnom jeftinijih materijala, loše stolarije i izolacije, prvi problemi mogu javiti u roku od nekoliko meseci. Zbog svega navedenog, budite sigurno u to kome poklanjate svoje poverenje i što je bitnije novac. Obavezno se raspitajte koji su materijali planirani za izgradnju! 

петак, 12. децембар 2014.

Materijali u izgradnji montažne kuće


Može se reći da sve više zadovoljnih korisnika montažnih kuća u Srbiji predvodi trend promene svesti koja postoji da su montažne kuće loše i nekvalitetno grade, i da su kratkog veka postojanja. Ukoliko razmišljate o gradnji ove vrste kuće, svakodnevno se susrećete sa negativnim komentarima ljudi koji u ovakvim kućama (najverovatnije) nisu ni bili, a kamoli stanovali u njoj, a najglasniji su protivnici ovog vida izgradnje. Zašto se to dešava, nije jasno. Da li je u pitanju konkurentska netrpeljivost ili strah od preuzimanja tržišta, ostaje da se vidi. Ono što se sa sigurnošću može utvrditi, a vezano je za izgradnju montažnih kuća, jesu materijali i proizvodne procedure kojima se dolazi do elemenata montažnih kuća.



Veoma bitna stvar kada je u pitanju izgradnja kuća po sistemu ključ u ruke je da se arhitekte i izvođači radova, uglavnom, hvale ekonomičnošću i ekološkim materijalima korišćenim u procesima nastanka, a ujedno i strogo definisanim procedurama izrade svakog pojedinačnog dela. Ova tvrdnja obično ima smisla, zato što se izrada većine delove montažne kuće odvija u fabrikama i zahteva se izuzetna preciznost u toku same izrade, kako bi se materijali na propisan način montirali. Na početku možemo se bazirati na poreklo gradivnih elemenata. Osnova je drvna građa, i ona je kao autohtoni proizvod pristupačna i jeftina, a time što je drvo prirodni element, konačni proizvod (kuća) je ekološki prihvatljivo rešenje za stanovanje. Gips i cement su takođe materijali koji potiču iz prirode, sa vrlo malo hemijskih i drugih obradnih procesa. Ovo govori da montažne kuće u ukupnom udelu materijala imaju znatno veći sadržaj prirodnih i neobrađenih materijala nego bilo koja druga vrsta gradnje. Zato i ne čudi što se ovaj vid gradnje preporučuje ljudima koji pate od različitih vidova alergija i drugih hroničnih bolesti. Osnovna komponenta koja se koristi kao izolator u procesu nastanka montažne kuće je mineralna vuna, koja predstavlja odličan toplotni izolator i kao takva predstavlja jedno od najboljih rešenja, kada je reč o izolaciji stambenih prostora. Korišćenjem ovog materijala, montažne kuće takođe dobijaju i na dodatnoj protivpožarnoj zaštiti, jer se gustina vlakana kreće od 50 do 250 kg/m3, a ona predstavlja odličnu zaštitu od uzročnika požara koji se sreću u domaćinstvu.



Takođe, otporna je i na razvijanje mikroorganizama i insekata. Drvo (koje je osnovni materijal u izradi delova montažne kuće) je premazano i zaštićeno od propadanja kroz dug niz godina, a obezbeđena je i zaštita od insekata, gljivica i drugih štetočina. Sva čamova građa koja se koristi je prethodno impregnirana, suva i posebnim mašinskim tehnikama obrađena. Daske ili poluoblice koje zamenjuju delove fasada su prethodno falcovane i sprečavaju pojavu toplotnih odvoda, čime se izolacija podiže na viši nivo. Konstrukcijska gradnja je elastičnija i lakša, a ujedno i povezana i projektovana da obezbedi potrebnu čvrstoću, dugovečnost i stabilnost. Kada se sve ovo uzme u obzir, vidi se da je sumnja oko kvaliteta gradnje i dugovečnosti montažnih kuća neopravdana i neosnovana. Ovi objekti su postali trend, a u budućnosti imaju tendenciju preuzimanja pozicije od klasične zidane gradnje.

петак, 31. октобар 2014.

CCTV sistem video nadzora


ANALOGNI CCTV SISTEMI KOJI KORISTE VCR


Imate bitnu imovinu koju biste hteli da zaštitite? A nije vam dovoljan samo alarmni sistem? Možda biste trebali da razmislite o CCTV analognom mrežnom video sistemu. Možda se pitate šta je to CCTV?

Analogni CCTV sistem predstavlja sistem koji koristi VCR (video rekorder), koji se sastoji od više analognih kamera sa koaksijalnm izlazom, povezanih sa video rekorderom, i one služe za snimanje (arhiviranje). Video rekorderi koriste iste video kasete kao što smo i mi koristili nekad u našim domovima. Video materijal sniman analognim kamerama nije kompresovan, pa je tu mogućnost da se snima sa maksimalnim brojem frejmova (sličica). Jedna traka može da snimi, odnosno arhivira maksimalno 8 časova snimka. Ukoliko postoji potreba, istovremeno se može povezati više kamera sa video rekorderom, putem quad ili multiplexer uređaja. To pruža mogućnost arhiviranja snimaka nekoliko kamera, ali po ceni manjeg broja frejmova. Da bi se pratile video snimci snimani analognim kamerama, koriste se analogni monitori.



ANALOGNI CCTV SISTEMI KOJI KORISTE DVR


Analogni CCTV sistemi koji koriste DVR (digital video recorder) predstavlja analogni sistem za digitalno arhiviranje, za razliku od CCTV sistema koji koriste VCR, koji snimke arhiviraju na video kasetama. Kod DVR sistema, video traka je zamenjena hard diskovima, što za posledicu ima to da je video signal digitalizovan i kompresovan, tako da bi video materijal bilo moguće arhivirati po nekoliko dana. Kod prvobitnih DVR uređaja, hard disk je bio ograničen, pa je samim tim i dužina snimanja bila ograničena, ili je bilo potrebno snimati sa manjim brojem frejmova. Kod današnjih hard diskova, prostor više ne predstavlja toliki problem. Većina modernih DVR uređaja ima više ulaznih kanala (najčešće 4, 9 ili 16), što znači da oni imaju ujedno i funkciju quad ili multiplexer uređaja. Glavne prednosti DVR uređaja su:
  • Nema više potrebe za menjanjem video kaseta;
  • Postojan je kvalitet slike.

понедељак, 27. октобар 2014.

Izgradnja montažnih kuća



Izgradnja kuća nije više ni zahtevna, ni dugotrajna ni finansijski preopterećujuća a sve zahvaljujući napretku ideja i nauke.







Nekadašnji proces sečenja i pečenja cigle zamenili su blokovi, njih su zamenili cementne ploče, njih opet prefabrikovana betonska konstrukcija ( temelji , zidovi, podovi, stepenice, itd), sve u svemu tržište i sistemi gradnje su progresivno prilagođavali i grabili ka napretku te tako su danas najtraženije montažne kuće a sve iz razloga jer su se pokazale kao najbolje.





Ne postoji skoro ni jedan model kuće koju bi kupac želeo imati a da se ne može uraditi sistemom montaže, u daleko povoljnijem roku izgradnje nego klasičnim putem, a razliku u ceni ne treba mnogo isticati jer je opšte poznata činjenica da se razlika u novcu i ušteda, kreće od 30 do čak ponekad i neverovatnih 50%.

Nije samo finansijski momenat ono što odlučuje kod kupca da izabere montažnu kuću za svoj novi dom.

Zahvaljujući j brzini izgradnje, veoma lep i moderan dizajn, ušteda prostora, postizanje maksimalne iskorišćenosti dobijenih kvadrata , sve to zajedno lako dovodi do pametnih odluka u korist izbora za montažnu kuću.

Činjenica da je garancija i do 99 godina na njih je vrlo uticajan a ponekad i odlučujući faktor kupovine.

Ako niste baš sasvim upoznati sa sistemom montažne izgradnje reći ću vam još jednu fantastičnu činjenicu-montažna kuća se može brzo i lako podignuti i premestiti na neku sasvim drugu lokaciju .





U odabiru kuće vaših snova, sve što je potrebno je samo da je zamislite a onda uz stručan kadar – arhitekte, gradjevince … je samo malo doterate da bi se izvršila usklađenost vaših želja i tehnički izvodljivog i usklađenost vaših rokova i graditeljski potrebnog vremena izgradnje koje je u svakom slučaju minimalno u odnosu na sve ostale načine gradnje.

Pre svih ovih dogovora treba pažljivo proučiti projektnu dokumentaciju i promeniti je ako je potrebno jer je moguće postići do savršenstva sve ono što ste zamislili. Jedina neuskladjenost može biti zbog raspona vaših želja i konfiguracije terena.

(Na pr hoćete prizemnu kuću na strmom terenu. U tom slučaju očekujte da može u nivou ali ne i prizemna).

Sve ostalo je apsolutno moguće dostići.

субота, 20. септембар 2014.

Da li je uknjižen objekat isto što i legalizovan objekat?


Da li je uknjižen objekat isto što i legalizovan objekat?

Kad se započne rasprava o nepokretnostima ljudi prosto pobrkaju neke termine, nebitno da li se radi o nekretninama u Novom Pazaru ili Subotici, da li su u pitanju nekretnine Beograd ili nekretnine NoviSad.
Nije to pitanje neinformisanost vec klasnicne pravne definicije i koriscenje pravnih termina koje cemo Vam sad malo svesti na razumniji nivo i upotrebu u svakodnevnici.




Da razjasnimo najpre ko je Vlasnik, jer nas Zakon priznaje dva prava svojine- privatnu svojinu i javnu svojinu.
Kod privatne svojine Vlasnik potpuno raspolaže svim pravima nad parcelom tj. Zemljištem i u katarstu registracija zemljišta glasi na Vlasnika a to u ovom slučaju može biti fizičko ili pravno lice.
Kod javne svojine kao Vlasnik se pojavljuje država, pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.
Zemljištem u javnoj svojini može raspolagati i fizičko ili pravno lice,a na osnovu ugovora (obično se ugovor sklapa na 99 godina) o korišćenju parcele i u toku trajanja ugovora to lice se upisuje u katastar kao korisnik parcele
Korisnik plaća manji porez nego vlasnik ,bez prava da cepa ili spaja parcelu sa drugim parcelama, i bez prava prodaje.Vlasnik ili korisnik katastarske parcele imaju pravo da izvode radove a Investitor ima pravo svojine nad objektima na parceli.
Konverzijom zemljista korisnik uz određenu naknadu postaje vlasnik zemljišta koje koristi.


Vlasnički list se izdaje na ime i prezime i sadrži samo najosnovnije podatke o svim nepokretnostima koje su registrovane na ime vlasnika kao sto je broj parcele i adresa objekata sa površinom.

List nepokretnosti sadrži podatke o nepokretnosti kao sto su podaci o adresi, broju, površini i nameni parcele, objektima na njoj i svakom pojedinačnom delu objekata (površina, namena, podaci o vlasniku, itd.).
Prepis lista nepokretnosti sadrži sve podatke o svim pojedinačnim delovima nepokretnosti.

Izvod iz lista nepokretnosti može se uzeti za samo jedan deo a naknada za pribavljanje Prepisa i Izvoda iz lista nepokretnosti je jednaka.

Situacioni plan je crtež koji izrađuje geometar i prikazuje stvarno stanje na terenu bez obzira na uknjižene objekte i uz prikazivanje visinske kote.

Kopija plana u sadrzi iste podatke kao i situacioni plan (položaj, oblik i dimenzije parcele sa objektima),i to je dokument koji se dobija u Službi za katastar,

"Uknjižen objekat" i "ucrtan objekat" su jedno te isto a "Uknjižen objekat" nije isto što i "legalizovan objekat".
Uknjižen objekat je objekat koji je upisan u list nepokretnosti a ucrtan objekat je objekat koji je ucrtan u katastarski plan. Kako su ova dva registra direktno povezana, izbor termina je nebitan.

Osnova za upis objekta u list nepokretnosti je upotrebna dozvola kojij predhodi građevinska.
Upis objekta u list nepokretnosti izgradjenih bez ovih dozvola podrazumeva i obavezu vlasnika ili korisnika da izvrši legalizaciju uz odgovarajucu nadoknadu.

Legalizacija je proces izdavanja građevinske i upotrebne dozvole za bespravno izgrađene objekte.
Za legalizaciju je potrebno ispremiti od dokumenata
  • geodetski snimak objekta (izrađuje geometar),
  • projekat izvedenog objekta, koji radi arhitekta na osnovu geodetskog snimka i uz pomoc kojeg se prikazuje i stanje na terenu. Projekat izvedenog objekta mora da ima definisane se dimenzije objekta, definisan, materijali od kojih je izgrađen i postojanje instalacija u objektu

уторак, 19. август 2014.

ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE PVC STOLARIJE


ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE PVC STOLARIJE


U ovom tekstu ću pokušati da vam ukratko objasnim kako možete pravilno čistiti i održavati vašu PVC stolariju. Što se tiče pravilnog čišćenja, prvo što morate uraditi jeste da uklonite zaštitnu foliju sa prozora. Kada na prozoru imate prašinu, paučinu ili kada je nečistoća izazvana kišom, njeno uklanjanje se vrši veoma jednostavno, i to klasičnim sredstvima za pranje prozora i mekom krpom, dok se staklo prozora čisti pomoću mlake, čiste vode i krpe za staklo.





Da bi sve bilo u redu, morate voditi računa o sledećem:
  1. Ne koristite abrazivna sredstva (suvo brisanje krpom za prašinu)!
  2. Ne koristite sredstva za čišćenje i poliranje koja sadrže razređivač, a posebno odstranjivač laka za nokte ili tzv. „sredstvo za čišćenje PVC-a“!
  3. Ne koristiti čvrste predmete za čišćenje, kao što su npr. žičane četke, grubi sunđeri, špahtle i slični predmeti!


U toku godinu, najmanje jedanput bi morali da svaki pokretni deo okova podmažete jednom kapi ulja. To vašem prozoru daje svežinu, pa će i dalje funkcionisati kao da je nov. Dihtunzi se čiste vodom, i povremeno je potrebno da ih premažete silikonskim uljem. Svi ovi saveti bi trebalo da vam obezbede dugotrajnije i kvalitetnije korišćenje i funkcionisanje PVC prozora

среда, 23. јул 2014.

PVC i aluminijumski prozori i vrata



PVC i aluminijumski prozori i vrata





Zasto bas aluminijumski i PVC prozori i vrata? Zasto se odluciti za izbor ovog materijala?Zasto bas ova stolarija?
Zato sto je i PVC i aluminijum lagan i izuzetno izdržljiv te svojim karakteristikama i kvalitetom omogućava izradu velikih i dugackih elemenata te je pogodan za kako lokale i poslovne objekte tako i za stanove.Fleksibilnost mu dopusta da bude razlicitih oblika, po želji a i sa izborom boje nema problema. Stolarija moze biti standardne bele, braon i elox boje pa sve to u nijansama koje pozelite.Ne korodira. Elegantno izgleda.Otporna je na razlicite vremenske uslove.Izdrzljiva, lako se pere i odrzava. Potrebna je samo vlazna krpa.a njihovihe tehničke karakteristike - postojanost koja stolariju čini dugotrajnijom, višekomornii sistemim koji daje fantasticna izolaciona svojstva i smanjuje troškove grejanja, zvucna izolacija koja obezbedjuje mir i komfor ….Zar vam treba jos neki razlog za izbor?

PVC je sam po sebi odlican izolator a energetska efikasanost aluminijumske stolarije postize se sa termo prekidom uz kombinaciju niskoemisionog staklo te se dobija dobar koeficijent propustljivosti I do 1,58 W/m2k.


Aluminijumska stolarija se kombinuje sa drvetom te pored estetskog efekta, dobija se veca energetska efikasnosta uz obicno troslojno niskoemisiono staklo postize dobar koeficijent propustljivosti 1,3 W/m2k.
Kada aluminijumska obloga ide sa spoljne strane a drvo – uglavnom smreka ili bor, se obrade maksimalno, uz troslojno niskoemisiono staklo moze postici koeficijenat od 0,8 W/m2k.


Bilo da se radi o proizvodima vrata od Alu i PVC profila ili pak prozorima jako je bitan izbor kvalitetnih profila i okova jer u tom slucaju stolarija moze trajati cak 50 godina - ceo zivotni vek. Drugim recima - nikad vise ne morate voditi brigu o stolariji. Jednom ulozene pare su u samom startu isplative.
Ako želite maksimalnu sigurnost na ovo dodajte samo kvalitetnu bravu.


Ulazna vrata,klizna vrata,sigurnosna vrata,unutrašnja vrata, industrijska vrata, rolo i garažna vrata, kao i prozori svih oblika, velicina i namena su moguci. Vasa masta uz dogovor sa dizajnerom i uz izbor ukrasnih panela ili kombinaciju panela i stakala, moze postici vrhunske vizuelne efekte. A to je ono sto zelite.I kvalitet i estetiku.






петак, 27. јун 2014.

Nekretnine u Novom Sadu

Nekretnine Novi Sad

Izabrati  nekretninu je jedna od najvažnih odluka ne samo u smislu većih investicija, već treba da bude odgovarajuća za potrebe vačeg načina života a i da opravda uložena sredstva koja nikome nisu mala ma o kakvoj nekretnini da se radi jer svako “kroji sebi kapu spram svojih mera”. Na pitanje da li odabrati nekretninu u centru grada ili na periferiji odgovor bi trebalo naći opet u zahtevima  svakog  vlasnika posebno. Svaka ima svoje prednosti i specifičnosti kao i svoje mane i nedostatke.

Novi Sad

Prodaja Stanova Novi Sad

Ako se odlučite za centar to podrazumeva brzu i lakšu dostupnost svim bitnijim objektima, kao što su vrtići,škole, marketi, pijaca, pošta, banka, sportski objekti, zdravstveni objekti i objekti raznih drugih namena,. Uvek ste saobraćajno bolje povezani sa ostalim delovima grada. Na prometnijoj lokaciji ili ne zavisno od pozicije stambenog prostora prema ulici, sve Vam je bliže i brže a to je jako bitan faktor u današnje vreme kada se živi turbo.Ako se odlučite za novosadska naselja Liman, Grbavica, Rotkvarija koja se nalaze baš u užem delu centra Novog Sada i u kojima ima broj objekata različitih namena napravili ste baš pravi izbor za sebe jer ćete tako zadovoljiti Vaše potrebe za objektima koji Vam omogućuju lakše funkcionisanje.Neke ulice u centru kao što su, Jovana Cvijića, Dositejeva, Miše Dimitijević, Majevička  su veoma zanimljive pri izboru jer su u samom centru a u mirnom delu.

Prodaja kuća Novi Sad

Ako želite da imate sopstveni prostor daleko gradske vreve, za Vas su objekti na periferiji tipa kuće ili male stambene zgrade koje imaju veći prostor oko objekta, bašte ili dvorišta . Time se gubi na blizini od važnijih objekata u gradu ali ovakj izbor Vam daje više slobode i mir, dobijate veliki prostor, boravak u prirodi, uredjenje vaše lične okoline po sopstvenim afinitetima. Sve ugodnosti koja imaju prigradska naselja su  u Novom Sadu možete naći u naseljima Bukovac, Temerin, Stepanovićevo, Ledinci, Kisač, Sremski Karlovci i sl. Pri izboru nekretnina ne vodite se ni cenom ni kvalitetom već isključivo željom i afinitetima. Cenu ćete svakako platiti shodno tržišnim zahtevima a kvalitet životnog prostora ćete svakako postići pravim izborom .

среда, 4. јун 2014.

SAVETI PRI KUPOVINI STANA


SAVETI PRI KUPOVINI STANA

Kad pogledamo prodaja nekretnina u Srbiji je slična kao i u zemljama u okruženju... muče nas one iste muke kao i i do sada kao i sve susedne zemlje u regionu. Neki će se izvlačiti izgovorima- Zbog svetske ekonomske krize! Nekome će svetska kriza zaista i biti krivac za propast u ovoj oblasti. Ali lakomislenost i lakomost pojedinca je ono sto najčešće može biti pravi odgovor. Nepoznavanje prava, poslovanje sa mutnim bizMismenima i verovanje da –neće grom u koprive- pojedine je dovelo da ostanu bez krova nad glavom i bez ono malo crkavice skupljane generacijama,
Ne dajte se zavarati.Papirološki čist stan je uslov da mirno spavate u tom istom stanu. I tu nemojte praviti kompromise. Upamtite da ste vi sebi jedinstveni a da je kupovina nekretnine Vaša potreba i ne oklevajte da trazite, zahtevate i zanovetate. Agent je tu zbog Vaših potreba i iznesite ih. Definišite Vaše želje i oblikujte ih u smislu cene, kvadrature, starosti i lokacije. Kada Vam agent ponudi spisak stanova prilagodjen Vašoj predstavi gde bi voleli da živite, vaše je samo da obujete udobne cipele i krenete u šetnju od stana do stana, Jako je bitno da Vam agent u startu kaže ulicu i broj, jer možda ste već bili u tom stanu pri nekom ranijem razgledanju. Tako ćete izbeći bezpotrebno dupliranje razgledanja za Vas nebitnog stana, izbeći bezpotrebno šetanje i uštedeti i agentovo i Vaše vreme.
Ušli ste u zgradu. Obratite paznju u kojem je stanju ulaz, lift i stepenice. To će vam dati malo, početno saznanje o komšijama, jer ako stan i birate, komšije nećete moći.A one su vrlo bitne.

Ušli ste u stan. Šta je najbitnije, ono na šta najviše treba obratiti pažnju? Svetlost. Količina svetlosti koju stan ima. Na to ne možete uticati jer teško da biste mogli da probijete prozor na zgradi kako Vama odgovara. Da li je prozor zreo za menjanje, farbanje i sl. kakvog je kvaliteta PVC stolarija u stanu, da li je parket ili laminat zreo za menjanje  je pitanje koje ćete svakako postaviti ali to pitanje može uticati samo na cenu ne i na kvalitet stana.Zato je važno da stan pogledate preko dana.
Sledeće na šta ćete obratiti paznju je funkcionalnost stana... da li ima mogućnosti za adaptabilnost jer svako, pa i Vi ima svoj neki san kako bi stan u koji ulazi trebao izgledati, te stoga da li postoji mogućnost za neko Vaše prerasporedjivanje.
Grejanje. To je ne mala stavka u našim budzetima. zato je jako važno da znate unapred koju vrstu grejanja ste spremni da plaćate. Morate se sami opredeliti za centralno grejanje, plin ili struju. Mozda čak i povratak drvima? Planirajte u tom slučaju kamin pod obavezno! U svakom slučaju trazite da Vam vlasnik pokaze račune koliki su režijski troškovi, To je nešto što Vas eventualno čeka i to svakog meseca.
Ako ste zavirili u svaku prostoriju i skockali u svojoj glavi da bi ste uz neki svoj raspored mogli sebe videti u tom stanu, proverite još jednom gde je priključak za kanalizaciju i noseći stub jer to je nesto čiji raspored nećete moći menjati ukoliko želite da menjate raspored prostorija u stanu.
Sve vam se uklapa!? Sad počnite da glumite zakeralo, tražite sve moguće mane i imenujte ih a agenta pozovite u stranu i recite da krene u cenjkanje. Srećna kupovina !