петак, 12. децембар 2014.

Materijali u izgradnji montažne kuće


Može se reći da sve više zadovoljnih korisnika montažnih kuća u Srbiji predvodi trend promene svesti koja postoji da su montažne kuće loše i nekvalitetno grade, i da su kratkog veka postojanja. Ukoliko razmišljate o gradnji ove vrste kuće, svakodnevno se susrećete sa negativnim komentarima ljudi koji u ovakvim kućama (najverovatnije) nisu ni bili, a kamoli stanovali u njoj, a najglasniji su protivnici ovog vida izgradnje. Zašto se to dešava, nije jasno. Da li je u pitanju konkurentska netrpeljivost ili strah od preuzimanja tržišta, ostaje da se vidi. Ono što se sa sigurnošću može utvrditi, a vezano je za izgradnju montažnih kuća, jesu materijali i proizvodne procedure kojima se dolazi do elemenata montažnih kuća.



Veoma bitna stvar kada je u pitanju izgradnja kuća po sistemu ključ u ruke je da se arhitekte i izvođači radova, uglavnom, hvale ekonomičnošću i ekološkim materijalima korišćenim u procesima nastanka, a ujedno i strogo definisanim procedurama izrade svakog pojedinačnog dela. Ova tvrdnja obično ima smisla, zato što se izrada većine delove montažne kuće odvija u fabrikama i zahteva se izuzetna preciznost u toku same izrade, kako bi se materijali na propisan način montirali. Na početku možemo se bazirati na poreklo gradivnih elemenata. Osnova je drvna građa, i ona je kao autohtoni proizvod pristupačna i jeftina, a time što je drvo prirodni element, konačni proizvod (kuća) je ekološki prihvatljivo rešenje za stanovanje. Gips i cement su takođe materijali koji potiču iz prirode, sa vrlo malo hemijskih i drugih obradnih procesa. Ovo govori da montažne kuće u ukupnom udelu materijala imaju znatno veći sadržaj prirodnih i neobrađenih materijala nego bilo koja druga vrsta gradnje. Zato i ne čudi što se ovaj vid gradnje preporučuje ljudima koji pate od različitih vidova alergija i drugih hroničnih bolesti. Osnovna komponenta koja se koristi kao izolator u procesu nastanka montažne kuće je mineralna vuna, koja predstavlja odličan toplotni izolator i kao takva predstavlja jedno od najboljih rešenja, kada je reč o izolaciji stambenih prostora. Korišćenjem ovog materijala, montažne kuće takođe dobijaju i na dodatnoj protivpožarnoj zaštiti, jer se gustina vlakana kreće od 50 do 250 kg/m3, a ona predstavlja odličnu zaštitu od uzročnika požara koji se sreću u domaćinstvu.



Takođe, otporna je i na razvijanje mikroorganizama i insekata. Drvo (koje je osnovni materijal u izradi delova montažne kuće) je premazano i zaštićeno od propadanja kroz dug niz godina, a obezbeđena je i zaštita od insekata, gljivica i drugih štetočina. Sva čamova građa koja se koristi je prethodno impregnirana, suva i posebnim mašinskim tehnikama obrađena. Daske ili poluoblice koje zamenjuju delove fasada su prethodno falcovane i sprečavaju pojavu toplotnih odvoda, čime se izolacija podiže na viši nivo. Konstrukcijska gradnja je elastičnija i lakša, a ujedno i povezana i projektovana da obezbedi potrebnu čvrstoću, dugovečnost i stabilnost. Kada se sve ovo uzme u obzir, vidi se da je sumnja oko kvaliteta gradnje i dugovečnosti montažnih kuća neopravdana i neosnovana. Ovi objekti su postali trend, a u budućnosti imaju tendenciju preuzimanja pozicije od klasične zidane gradnje.

Нема коментара:

Постави коментар