понедељак, 22. децембар 2014.

Novogradnja ili stara gradnja?


Jedno od najbitnijih pitanja u životu predstavlja stambeno pitanje, pa je stoga rešavanje tog pitanja nosi veliki stres, angažovanost, ali, kad se na kraju sve reši, i veliku radost. Jedna od dilema kroz koju svako ko želi da kupi stan prolazi, jeste ta da li uzeti novu gradnju, ili staru gradnju, koju, uz dodatni novac, možete renovirati po svom ukusu. U nastavku teksta će vam biti izložene najbitnije stvari koje karakterišu starogradnju i novogradnju.
Nekretnine Novi Sad, Beograd, Subotica... ista pitanja i odgovori.



STAROGRADNJA – u razgovoru sa starijim ljudima često možete da čujete komentare tipa „nekada se bolje gradilo, stanovi su bili bolji, kvalitetniji, itd“. međutim, praksa pokazuje nešto drugačije rezultate.


Ako se odlučite na opciju da kupite stari stan, znajte da vam sledi kompletno renoviranje, počev od stolarije, preko elektroinstalacija, vodovodnih cevi, kupatila, kuhinja, itd. Zgrade iz starogradnje su često bez liftova, imaju problem s cevima i pojavom buđi. Stoga, kada se sa troškovima kupovine ovog stana dodaju troškovi renoviranja, dolazi se do računice da je za isti novac mogao da se kupi stan u novogradnji, kod koga ovakva renoviranja nisu potrebna, a uz to ostvariti i „prihod“ u vidu povraćaja PDV-a, ukoliko je u pitanju vaš prvi stan, odnosno nekretnina. Pored ovoga, kupovina starog stana sa sobom nosi i provere podataka na koga je i da li je uknjižena nekretnina , da li je pod hipotekom ili ne, itd. Da biste izbegli makar deo problema, dogovorite se sa prodavcem i sastavite predugovor koji ćete overiti u sudu. Takođe, zatražite od njega potvrdu ili neke dokaze da su svi prethodni računi i obaveze uredno plaćeni. Nakon toga, uz pomoć vašeg advokata, sastavite kupoprodajni ugovor i overite ga u sudu. Uplatu troškova kupovine stana obavite preko računa, da bi to bio još jedan od dokaza da ste svoje obaveze izvršili na vreme i u saglasnosti sa zakonom.


Još jedna bitna informacija je ta da prilikom kupovine stana u staroj gradnji ne dobijate povraćaj PDV-a od 10% od vrednosti stana, mada postoji mogućnost da ostvarite oslobođenje od poreza za prenos apsolutnih prava od 2,5%, ukoliko je u pitanju vaša prva nekretnina.



NOVOGRADNJA – kupovinom stana u novogradnji nemate dodatnih troškova, ulaganja i renoviranja. No, pre svega, kada kupujete ovakav stan morate imati u vidu od koga ga kupujete. Prilikom kupovine stana u izgradnji, pored toga što je kvadrat jeftiniji i postoje opcije za plaćanje u ratama, postoji i mogućnost uređivanja razmeštaja soba i pomeranja zidova po vašim potrebama. Ovo biste vi morali da platite da je objekat u završnoj fazi izgradnje. Da bi sve ove pogodnosti mogli da koristite, proverite investitora, da li poseduje građevinsku, upotrebnu i druge dozvole, jer ukoliko ne poseduje ove dokumente, objekat se ne može uknjižiti. Nažalost, veoma često se dešava da kupci kupe stan u fazi izgradnje, ali pod uticajem različitih faktora, objekat ili ne bude završen, ili se sa njegovom realizacijom kasni nekoliko godina.


Prilikom donošenja odluke o kupovini stana, uzmite u obzir kvalitet, jer se, upotrebnom jeftinijih materijala, loše stolarije i izolacije, prvi problemi mogu javiti u roku od nekoliko meseci. Zbog svega navedenog, budite sigurno u to kome poklanjate svoje poverenje i što je bitnije novac. Obavezno se raspitajte koji su materijali planirani za izgradnju! 

Нема коментара:

Постави коментар