петак, 23. јануар 2015.

Kondezacija PVC prozora


KONDENZACIJA PVC PROZORA

Polako, ali sigurno nam dolazi hladnije vreme. Sa hladnijim vremena i nižim temperaturama često dolazi do kondenzacije i pojave vlage na PVC prozorima, odnosno staklima, a kasnije i do pojave gljivica i buđi. PVC stolarija nije spašena ove pojave. Ovo se često stavlja na račun ugradnje prozora, pod tvrdnjom da toga nije bilo kada su se ugrađivali obični, to jest, drveni prozori. Međutim problematika kondenzacije je mnogo komplikovanija jer nekoliko kvadratnih metara prozora nikako ne može uticati na energetsku ravnotežu niti na relativnu vlažnost vazduha što je ključni uzruk pojave kondenza na staklima.

Ovu pojavu može da pojasni nekoliko primera iz svakodnevnog života – staklo na vašim naočarima se odmah zamagli kada uđete iz hladne u toplu prostoriju, ili kada u zimskom periodu u kola sedne više ljudi. Međutim, za ove pojave se ne krive loš kvalitet rama naočara i stakla, ili loš kvalitet automobile u kom se vozite. Kondenzacija stakla u kolima se rešava jednostavno – uključivanjem ventilacije. Isto se radi I sa kondenzacijom PVC prozora. U vašim kućama, stanovima, sve u svemu životnim prostorima nastaje vlaga kao proizvod određenih procesa, kao što su na primer kuvanje, tuširanje, sušenje veša, pa čak I disanje, kojim čovek u toku jednog dana proizvede 2,5 l tečnosti! E sad, kako da “nateramo” vlagu da izađe napolje?



Rešenje leži u ugradnji ventilacionih sistema koji se mogu ugraditi u okvir prozora, što obezbeđuje:
  • Razmenu vazduha 
  • Cirkulaciju.

Međutim, ovo može da košta papreno. Zato, pristupite najjeftinijem rešenju za ovaj problem, a to je jednostavno – provetravanje! Na taj način ćete omogućiti svežem i hladnom vazduhu da uđe u prostoriju, a vlažan i topao vazduh se isušuje. Redovno provetravanje će sprečiti pojavu vlage u prostoru i stvaranje kondenzacije na staklima. Ono se treba vršiti nekoliko puta dnevno, na 4 do 5 minuta da bi došlo do pravilne razmene vazduha.

3 коментара:

  1. kondenzacija je mozda jedina slaba tacka VC stolarije, provetravanje je jedan od nacina elimisanja ali vazan je i kvalitet prozora

    ОдговориИзбриши
  2. Provetravanje prostorija je neophodno i zbog ulaska svezeg vazduha, ne samo zbog kondenzacije. Najbolje je da vam neki prozor uvek stoji odskrinut, ali se onda gubi dosta energije kroz prozor. A ni PVC stolarija sa ugradjenim provetravanjem nije nedostupna.

    ОдговориИзбриши
  3. Kondenzacija je sa novim prozorima rešena. Ipak, bez provetravanja ništa. Kako i zašto, možete pročitati ovde: http://www.mrpvcsistem.rs/pvcialustolarija-blog_Kondenzacija-posle-ugradnje-PVC-stolarije.php

    ОдговориИзбриши