среда, 28. јануар 2015.

Novi Zakon o planiranju i izgradnji



Novi Zakon o planiranju i izgradnji


Očekujemo da će novi Zakon o planiranju i izgradnji, biti usvojen u decembru.
Ovu rečenicu slušamo godinama unazad.
Raznorazne političke struje i raznorazni stručnjaci su nam obećavali da za samo 28 dana možemo očekivati građevinsku dozvolu. Za sada nije bilo opipljivih rezultata.
Kako je bilo, zadnjih par godina izdato je čak 30% manje građevinskih dozvola istina ne samo zbog proceduralnih razloga već i zbog pada standarda.
Ova cifra je manje-više ista po svim gradovima, bez obzira da li je reč o Beogradu koji još uvek drži primat najvećeg gradilišta u Srbiji ili je reč o gradilištima u Nišu ili su pak u pitanju nekretnine Novi Sad.
Nadamo se da će ovogputa konačno nešto da se promeni. A trebalo bi ne mnogo toga što se tiče same gradnje već proceduralne problematike.
Cela svrha ovog Zakona treba da je pojednostavljenje procedura koju nam je nametnula administracija i njeni aparati.



Šta razlikuje najnoviji predlog od dosadašnjih?
Najbolje od svega je što je sve zamišljeno da se obavi na samo jednom šalteru.
Tačnije svaka lokalna samouprava u okviru gradova odnosno grad kao jedinka imao bi šalter tačnije sektor koji će biti servis za informacije a potom I ruka pomoći za investitore.
Novina je uvođenje elektronske građevinske dozvole i smanjenje broja potrebne dokumentacije sa oko trideset dokumenata na neku razumniju cifru.
Ovaj novi Zakon bi trebao da zameni postojeći koji je na snazi i da otkloni sve njegove nedostatke.
Najpre a i najvažnija mera je donošenje rešenja za građevinsko zemljište koje je pod državnim patronatom.
Nekim predlozima se predviđa konverzija bez naknade a u korist vlasnika zgrade odnosno stanara zgrade na izgrađenoj parceli u površini izgrađenoj objekta.
Takođe predlog je da građevinska dozvola postane prenosiva.
Novi nacrt zakona se osvrće na problematiku legalizacije nelegalno izgrađenih objekata i predviđa skraćenje postupka.
Pre donošenja i usvajanja novog Zakona, potrebno je donošenja pravilnika i uputstava koji su u formi podzakonskih akata neophodni.
Do tada se morate strpiti ili po starom....od šaltera do šaltera.

петак, 23. јануар 2015.

Kondezacija PVC prozora


KONDENZACIJA PVC PROZORA

Polako, ali sigurno nam dolazi hladnije vreme. Sa hladnijim vremena i nižim temperaturama često dolazi do kondenzacije i pojave vlage na PVC prozorima, odnosno staklima, a kasnije i do pojave gljivica i buđi. PVC stolarija nije spašena ove pojave. Ovo se često stavlja na račun ugradnje prozora, pod tvrdnjom da toga nije bilo kada su se ugrađivali obični, to jest, drveni prozori. Međutim problematika kondenzacije je mnogo komplikovanija jer nekoliko kvadratnih metara prozora nikako ne može uticati na energetsku ravnotežu niti na relativnu vlažnost vazduha što je ključni uzruk pojave kondenza na staklima.

Ovu pojavu može da pojasni nekoliko primera iz svakodnevnog života – staklo na vašim naočarima se odmah zamagli kada uđete iz hladne u toplu prostoriju, ili kada u zimskom periodu u kola sedne više ljudi. Međutim, za ove pojave se ne krive loš kvalitet rama naočara i stakla, ili loš kvalitet automobile u kom se vozite. Kondenzacija stakla u kolima se rešava jednostavno – uključivanjem ventilacije. Isto se radi I sa kondenzacijom PVC prozora. U vašim kućama, stanovima, sve u svemu životnim prostorima nastaje vlaga kao proizvod određenih procesa, kao što su na primer kuvanje, tuširanje, sušenje veša, pa čak I disanje, kojim čovek u toku jednog dana proizvede 2,5 l tečnosti! E sad, kako da “nateramo” vlagu da izađe napolje?



Rešenje leži u ugradnji ventilacionih sistema koji se mogu ugraditi u okvir prozora, što obezbeđuje:
  • Razmenu vazduha 
  • Cirkulaciju.

Međutim, ovo može da košta papreno. Zato, pristupite najjeftinijem rešenju za ovaj problem, a to je jednostavno – provetravanje! Na taj način ćete omogućiti svežem i hladnom vazduhu da uđe u prostoriju, a vlažan i topao vazduh se isušuje. Redovno provetravanje će sprečiti pojavu vlage u prostoru i stvaranje kondenzacije na staklima. Ono se treba vršiti nekoliko puta dnevno, na 4 do 5 minuta da bi došlo do pravilne razmene vazduha.

субота, 10. јануар 2015.

Kamere za video nadzor


Kamere za video nadzor


Video nadzor spada u jedan od najboljih nacina da zastititte svoju imovinu i sprecite kriminalne radnje u vasem okruzenju . Pored snimanja i gledanja uzivo, sistem video-nadzora ima i psiholosku barijeru. Jednostavno ljudi ce se zamisliti pre nego dopuste da budu snimljeni. Na taj nacin video-nadzor sluzi i za odvracanje od samog cina pljacke i ugrozavanja.
Strucno lice koje pozovete da Vam izvede radove montaze sistema za video nadzor treba najpre napraviti procenu Vaseg stana, kuce ili poslovnog prostora jer sistem video-nadzora treba dobro isplanirati i odraditi. U tome i lezi sva problematika insaliranja.



Snimaci su srce svakog CCTV sistema i pomocu njih se vrsi snimanje, pregled ili arhiviranje materijala sa kamera.Mogu biti 4, 8 ili 16 kanala. Snimanje se vrsi na hard diskove a mnogi modeli imaju LAN izlaz koji omogucava video nadzor preko interneta ili lokalne mreze.

Kamere za video nadzor se mogu koristiti za unutrasnje ili spoljno snimanje. Od vrste kamere zavisi kvalitet slike, broj opcija i mogucnost rada u razlicitim uslovima . Optike im se krece od 2.5 do 60 mm.Postoji nekoliko vrsta kamera.

IR kamere se koriste se za manje zahtevne objekte i imaju IR diode koje omogucavaju snimanje u potpunom mraku bez dopunskogosvetljenje. Njihov domet varira od 10 do 100 m.



Dome kamere se obicno postavljaju u unutrasnjost objekata i mogu biti sa fiksnom ili varifokalnom optikom od 2.5 do 12 mm.

Anti vandal kamere za video nadzor karakterise izrada od veoma izdrzljivih materijala sto podrazumeva metal i armirano staklo jer tako se obezbedjuje lomljenje i cupanje. Mogu imati IR diode.
Postavljanje ovih kamera se vrsi na visokorizicnim mestima koja su na dohvat ruke.

IP kamere za video nadzor su deo kompjuterske mreze bas kao I svaki drugi deo ovih sistema. Prednost im je sto im se moze prosiriti sistem svakog trenutka a lako se montiraju, rezolucije su od 1.3 do 8 mpx.

Skrivene i mini kamere su postale i potreba a i hit medju kamerama, te se prave u raznim oblicama i velicinama, mogu biti sa zvukom ili bez, izgledati kao alarmni ili pozarni senzor, ukras, vaza za cvece, slika na zidu ... Mini kamere poseduju iglaobjektiv takozvane pinhole tako da se mogu sakriti skoro bilo gde ili ugraditi skoro u bilo sta, jer sve sto je potrebno je otvor od 1 mm kroz koju ona u stvari gleda.
Kamere se postavljaju pojedinacno ili u kompletima zavisno od potrebe i namene.