среда, 24. децембар 2014.

Prednosti montazne gradnje


Izgradnja montažnih kuća


Glavne prednosti kad je u pitanju izgradnja montažne kuće je njena definitivno mnogo brži i jeftiniji gradnja. Postizanje savršensih linaja i geometrije, dugotrajana garancija čak i do sto godina, i nezahtevnost od strane birokratskog aparata.
Dozvole se lako dobijaju, određen broj dozvola nije ni potreban, a gradnja je moguća da krene odmah posle usvajanja projektnog plana.
Sama izgradnja montažne kuće traje oko četir nedelje do dva meseca u zavisnosti kakva je konstrukcija u pitanju, odnosno o kakvoj se konstrukciji radi.
Kvalitet izgrađenih objekata se nikako ne dovodi u pitanje samom činjenicom da su garancije decenijske kao što smo već napomenuli..




Ovaj ne tako nov ali sve popularniji način izgradnje nudi puno bez obzira za koji se model opredelili nalik klasićnim kućama koje poznaje našepodneblje, moderne (ravnih linija sa puno prozora a samim tim svetla), spratne ili prizemne, sa terasom ili ne, ili nešto o čemu samo vi baš maštate a moguć je da vam arhitekta planski izvede.
Montažne kuće se sklapaju na odrađene temelje čiji nacrt dobijete od izvođača radova odnosno od onog za čije ste se usluge i kuću odlučili.
Izgradnja temelje obično ne ide u cenu montažne kuće osim ukoliko se drugačije ne dogovorite.
Po izgradnji temelja sledi niz gradjevinskih radova ugradnja konstruktivnih delova zidova, pregradnih zidova, stepenica, itd...



Zavisno od izabranog modela ide ugradnja metalne konstrukcije nosači, okviri itd...
Sledeći radovi su radovi postavljanja električne mreže, sistema vodovoda, kanalizacije, opšivaka, razvodi se sistem grejanja i sl.
Iza ovog sledi postavka izolacije, rigipsa i sličnog.
Sledi postavljanje prozora i vrata.
Uporedo dok se postavljaju vodovi za električnu energenta, vodu I odvodnjavanje idu radovi postavljanja krovne konstitucije, odnosno krovnih panela. Po potrebi i zahtevu se zida odžak.
Svi radovi se finalizuju, ide njihova kontrola, finalizacija i eventualne dorade radova.
Krečenje I čišćenje kao krajnja radnja u izgradnji.
Izgleda vam brzo I jednostavno?
Naravno da vam izgleda, jer baš tako i jeste!

понедељак, 22. децембар 2014.

Novogradnja ili stara gradnja?


Jedno od najbitnijih pitanja u životu predstavlja stambeno pitanje, pa je stoga rešavanje tog pitanja nosi veliki stres, angažovanost, ali, kad se na kraju sve reši, i veliku radost. Jedna od dilema kroz koju svako ko želi da kupi stan prolazi, jeste ta da li uzeti novu gradnju, ili staru gradnju, koju, uz dodatni novac, možete renovirati po svom ukusu. U nastavku teksta će vam biti izložene najbitnije stvari koje karakterišu starogradnju i novogradnju.
Nekretnine Novi Sad, Beograd, Subotica... ista pitanja i odgovori.



STAROGRADNJA – u razgovoru sa starijim ljudima često možete da čujete komentare tipa „nekada se bolje gradilo, stanovi su bili bolji, kvalitetniji, itd“. međutim, praksa pokazuje nešto drugačije rezultate.


Ako se odlučite na opciju da kupite stari stan, znajte da vam sledi kompletno renoviranje, počev od stolarije, preko elektroinstalacija, vodovodnih cevi, kupatila, kuhinja, itd. Zgrade iz starogradnje su često bez liftova, imaju problem s cevima i pojavom buđi. Stoga, kada se sa troškovima kupovine ovog stana dodaju troškovi renoviranja, dolazi se do računice da je za isti novac mogao da se kupi stan u novogradnji, kod koga ovakva renoviranja nisu potrebna, a uz to ostvariti i „prihod“ u vidu povraćaja PDV-a, ukoliko je u pitanju vaš prvi stan, odnosno nekretnina. Pored ovoga, kupovina starog stana sa sobom nosi i provere podataka na koga je i da li je uknjižena nekretnina , da li je pod hipotekom ili ne, itd. Da biste izbegli makar deo problema, dogovorite se sa prodavcem i sastavite predugovor koji ćete overiti u sudu. Takođe, zatražite od njega potvrdu ili neke dokaze da su svi prethodni računi i obaveze uredno plaćeni. Nakon toga, uz pomoć vašeg advokata, sastavite kupoprodajni ugovor i overite ga u sudu. Uplatu troškova kupovine stana obavite preko računa, da bi to bio još jedan od dokaza da ste svoje obaveze izvršili na vreme i u saglasnosti sa zakonom.


Još jedna bitna informacija je ta da prilikom kupovine stana u staroj gradnji ne dobijate povraćaj PDV-a od 10% od vrednosti stana, mada postoji mogućnost da ostvarite oslobođenje od poreza za prenos apsolutnih prava od 2,5%, ukoliko je u pitanju vaša prva nekretnina.



NOVOGRADNJA – kupovinom stana u novogradnji nemate dodatnih troškova, ulaganja i renoviranja. No, pre svega, kada kupujete ovakav stan morate imati u vidu od koga ga kupujete. Prilikom kupovine stana u izgradnji, pored toga što je kvadrat jeftiniji i postoje opcije za plaćanje u ratama, postoji i mogućnost uređivanja razmeštaja soba i pomeranja zidova po vašim potrebama. Ovo biste vi morali da platite da je objekat u završnoj fazi izgradnje. Da bi sve ove pogodnosti mogli da koristite, proverite investitora, da li poseduje građevinsku, upotrebnu i druge dozvole, jer ukoliko ne poseduje ove dokumente, objekat se ne može uknjižiti. Nažalost, veoma često se dešava da kupci kupe stan u fazi izgradnje, ali pod uticajem različitih faktora, objekat ili ne bude završen, ili se sa njegovom realizacijom kasni nekoliko godina.


Prilikom donošenja odluke o kupovini stana, uzmite u obzir kvalitet, jer se, upotrebnom jeftinijih materijala, loše stolarije i izolacije, prvi problemi mogu javiti u roku od nekoliko meseci. Zbog svega navedenog, budite sigurno u to kome poklanjate svoje poverenje i što je bitnije novac. Obavezno se raspitajte koji su materijali planirani za izgradnju! 

петак, 12. децембар 2014.

Materijali u izgradnji montažne kuće


Može se reći da sve više zadovoljnih korisnika montažnih kuća u Srbiji predvodi trend promene svesti koja postoji da su montažne kuće loše i nekvalitetno grade, i da su kratkog veka postojanja. Ukoliko razmišljate o gradnji ove vrste kuće, svakodnevno se susrećete sa negativnim komentarima ljudi koji u ovakvim kućama (najverovatnije) nisu ni bili, a kamoli stanovali u njoj, a najglasniji su protivnici ovog vida izgradnje. Zašto se to dešava, nije jasno. Da li je u pitanju konkurentska netrpeljivost ili strah od preuzimanja tržišta, ostaje da se vidi. Ono što se sa sigurnošću može utvrditi, a vezano je za izgradnju montažnih kuća, jesu materijali i proizvodne procedure kojima se dolazi do elemenata montažnih kuća.



Veoma bitna stvar kada je u pitanju izgradnja kuća po sistemu ključ u ruke je da se arhitekte i izvođači radova, uglavnom, hvale ekonomičnošću i ekološkim materijalima korišćenim u procesima nastanka, a ujedno i strogo definisanim procedurama izrade svakog pojedinačnog dela. Ova tvrdnja obično ima smisla, zato što se izrada većine delove montažne kuće odvija u fabrikama i zahteva se izuzetna preciznost u toku same izrade, kako bi se materijali na propisan način montirali. Na početku možemo se bazirati na poreklo gradivnih elemenata. Osnova je drvna građa, i ona je kao autohtoni proizvod pristupačna i jeftina, a time što je drvo prirodni element, konačni proizvod (kuća) je ekološki prihvatljivo rešenje za stanovanje. Gips i cement su takođe materijali koji potiču iz prirode, sa vrlo malo hemijskih i drugih obradnih procesa. Ovo govori da montažne kuće u ukupnom udelu materijala imaju znatno veći sadržaj prirodnih i neobrađenih materijala nego bilo koja druga vrsta gradnje. Zato i ne čudi što se ovaj vid gradnje preporučuje ljudima koji pate od različitih vidova alergija i drugih hroničnih bolesti. Osnovna komponenta koja se koristi kao izolator u procesu nastanka montažne kuće je mineralna vuna, koja predstavlja odličan toplotni izolator i kao takva predstavlja jedno od najboljih rešenja, kada je reč o izolaciji stambenih prostora. Korišćenjem ovog materijala, montažne kuće takođe dobijaju i na dodatnoj protivpožarnoj zaštiti, jer se gustina vlakana kreće od 50 do 250 kg/m3, a ona predstavlja odličnu zaštitu od uzročnika požara koji se sreću u domaćinstvu.



Takođe, otporna je i na razvijanje mikroorganizama i insekata. Drvo (koje je osnovni materijal u izradi delova montažne kuće) je premazano i zaštićeno od propadanja kroz dug niz godina, a obezbeđena je i zaštita od insekata, gljivica i drugih štetočina. Sva čamova građa koja se koristi je prethodno impregnirana, suva i posebnim mašinskim tehnikama obrađena. Daske ili poluoblice koje zamenjuju delove fasada su prethodno falcovane i sprečavaju pojavu toplotnih odvoda, čime se izolacija podiže na viši nivo. Konstrukcijska gradnja je elastičnija i lakša, a ujedno i povezana i projektovana da obezbedi potrebnu čvrstoću, dugovečnost i stabilnost. Kada se sve ovo uzme u obzir, vidi se da je sumnja oko kvaliteta gradnje i dugovečnosti montažnih kuća neopravdana i neosnovana. Ovi objekti su postali trend, a u budućnosti imaju tendenciju preuzimanja pozicije od klasične zidane gradnje.