уторак, 25. август 2015.

Još malo o stolariji


Još malo o stolariji

Ako ste rešili da kupite novu stolariju ili da zamenite dotrajalu, jako je bitno kako ćete uzeti dimenzije, ukoliko sami imate u planu da ih postavite.Otvor za prozor merite vertikalno i horizontalno od zida do zida obavezno sa unutrašnje strane. Cenu zapišite u milimetrima.
Moda Vam ovaj moj komentar izgleda smešno, ali često se desi da vlasnici kuće daju netačne dimenzije a onda mora da se otvor “štema” kako bi prozor mogao stati.
Vazno je da uzmete sve dimenzije i vertikalnu i horizontalnu, ali u dve mere, unutrašnju ivicu otvora i spoljnu ivicu otvora, jer ponekad se one mogu razlikovati. Dozvoljena je razlika u nekoliko milimetara ali kada mere “beže” na sve strane to može biti problem pri postavljanju. Zato izmerite tačno pa ćete sami odlučiti za ili protiv štemanja.
Kada je u pitanju PVC stolarija, tačnije njena kupovina, ne bi bilo loše da odmah ugradite roletne i komarnike. Oni su odlični zaštitnici od insekata, neželjenih pogleda prolaznika, od toplote...
Što se tiče ugradnje roletni one mogu biti PVC roletne ili ALU roletne .
Odlična su zaštita od svetla, atmosferskih neprilika, provale. Mogu biti otvarani ručno preko trake, rolo su mehanizma a može ih pokretati elektromotor slabe snage, na dugme ili daljinskim upravljanjem kontrolisan. Ukoliko vam je potrebno, moguće je modularno umreženje za vremensku regulaciju, u određenoj satnici po vašoj želji. To se najčešće radi kada planirate odsustvo iz kuće na par dana, radi preventive zbog eventualnog sprečavanja provale i krađe.
Aluminijumske roletne ne rđaju uprkos vlažnosti i atmosferskim prilikama, zadržavaju postojanost boje a možete ih naručiti bilo kakvog dezena ili nijanse boje. Vek trajanja im je zaista ozuzetno dug!
Kada su u pitanju PVC roletne, one su sličnog kvaliteta i dugotrajnosti kao aluminijumske sa razlikom u ceni, koja je definitivno pristupačnija svakom kupcu.



PVC komarnici se mogu ugraditi i kasnije bilo da su u pitanju rolo ili fiksni PVC komarnici.
Kada su u pitanju fiksni oni se jednostavno dodaju na stolariju pomoću šarki. Obično se otvaraju na spolja, tako da ako niste u mogućnosti odmah da ih ugradite, bar ih planirajte.
Odlična su zaštita od insekata svih vrsta, u letnjim mesecima su zaista potreba zbog komaraca.
Mrežan za komarnike je uglavnom aluminijumska sa svim onim karakteristikama koje ima aluminijumska stolarija uopšte... nema rđe, nema promene boje, oblika...
Konstrukcija držača mreže može biti takođe aluminijumska ili pvc, zavisno o vašoj želji. Postavlja se u kutiju sa roletnom ili nezavisno. Takođe je moguća bilo koja nijansa i dezen.



Kao mogućnost zaštite (prvenstveno od svetlosti ) koriste se venecijaneri , bilo da je u pitanju stambena ili poslovna zgrada. Osim kontrole količine svetlosti, venecijanerima se postiže i privatnost a mogu se ugrađivati i na pvc i na alu stolariju. Takođe i za njih važi pravilo bilo koja boja, bilo koji dezen, rade se uglavnom po meri a moguće su nepravilnosti što se tiče oblika – na pr kose.
Trakaste zavese se ugrađuju van stolarije ali spadaju u deo dekoracije koja ide uz stolariju. Stavljaju se na plafon a uglavnom se ugrađuju u poslovni prostor. Prave se od plastificiranih tkanina u svim bojama, teksturama i dimenzijama.

1 коментар: