четвртак, 21. мај 2015.

Aluminijumski prozori i vrata

Aluminijumski prozori i vrata


Alu stolarija je  nezaobilazna kada je u pitanju nov, moderan poslovni prostor. Nedoumice koja se javljaju pri kupovini i ugradnji ALUstolarije svakako ima pa ću u ovom blogu pokušati da vam ih razrešim.

Najčešće postavljena pitanja se odnose na to kakvu izabrati, onu sa preklidom termičkog mosta iz hladne serije ili onu koja nema prekid, odnosno onu čiji je profil prošao proces plastifikacije i eloksikacije.
                                                                       



Plastifikacija aluminijumskih profila predstavlja površinsku zaštitu profila i to bojama u prahu elektrostatičkim nanošenjem boja na profi, tako da se boje pomoću specijalnih alatnih pištolja nanose na profil elektrostatičkim naelektrisanjem. Zatim se profili izlažu procesu kiselinskog odmašćivanja i takozvanu hromatizaciju kojom se dobija hemijski pripremljena površina za proces plastifikacije. Tako dobijeni proili se dalje izlažu polimerizaciji, odnosno u specijalnim komorama pri temperaturamaod 180 do 200 stepeni celzijusa, se vrši polimerizacija.

Ako bismo govorili o manama kada je u pitanju ALU stolarija, je ta što aluminijum ima veliku toplotnu provodljivost . Ta mana se izbegava prekidom termičkog mosta koji istini za volju znatno poskupljuje ovaj proizvod. Podložnost koroziji zahteva zaštitu pri određenim vremenskim uslovima-konkretno zbog toga se vrši eloksikacija.Pri spajanju elementi se ne vare pa je tu pojava korozije najčešća...

                                                                       


Pa ipak,prednost ALU stolarije se ogleda u velikoj razlici mehaničkih svojstva spram PVC stolarije. Nisu potrebna nikakva dodatna ojačanja, što govori o njenoj stabilnosti a što je, kad je PVC stolarija u pitanju, obavezno... Samom činjenicom da nema čeličnih dodataka nema smanjenja toplotnih svojstva.

Aluminijumska stolarija se radi, po vašoj želji i nahođenju sa kipom ili bez, prozori mogu biti jednokrilni, dvokrilni, krovni, statični ili klizni.

Ništa ne daje takvu eleganciju, moderan izgled, a naročito minimalistički utisak kao aluminijumska stolarija. Prostori u koje je ALU stolarija ugrađena puni su prefinjenosti i svetla.

Ona se uklapa uz ama baš svaku fasadu bez obzira na godinu izgradnje zgrade, svaki nameštaj ide uz nju, odlična je za kako poslovni prostor, tako za moderne kuće ljudi koji imaju stila.

среда, 6. мај 2015.

Prednosti PVC stolarije


Kada renoviramo ili gradimo kuću, moramo da pazimo na budžet. Kod odabira vrata i prozora, možemo puno uštedeti, a opet da uspemo da sve uklopimo u celokupni izgled kuće, odnosno stana. Kompanije na domaćem tržištu nude širok asortiman proizvoda – klizna vrata, obična vrata, prozore, roletne, žaluzine, itd., i uvek ćete naći nešto lepo i dekorativno, bez trošenja dodatnog novca. Nadaleko je poznato da su PVC stolarija i ALU stolarija vrlo povoljni, u odnosu na drvenu stolariju, a efikasno mogu ispuniti svoj zadatak.



Uz pravilnu ugradnju, PVC stolarija može obezbediti veoma dobru izolaciju od toplote i hladnoće, što doprinosi štednji energije, a samim tim donosi i značajnu uštedu na duge staze. Takođe, ova vrsta stolarije pokazala se odličnom u izolaciji od buke. Otporna je na spoljne atmosferske uticaje, na vlagu i toplotu. Ne upija vlagu, te ne menja oblik ni dimenzije. Vek trajanja joj je procenjen na otprilike 40 i više godina, i, za razliku od drvene stolarije, nema straha od crvotočine. Otporna je na truljenje, koroziju i udarce. Vrlo je jednostavna za održavanje, jer nisu potrebna nikakva posebna sredstva za zaštitu. Dovoljna je krpa u i neko uobičajeno sredstvo za čišćenje. PVC je do sad u velikoj meri zamenio drvo, i to i iz bezbednosnih razloga. PVC je gotovo nezapaljiv i zbog svog hemijskog sastava  ima i sposobnost samogašenja. To naravno ne znači da će ostati netaknut prilikom požara.



Osim zbog već pomenute pristupačne cene PVC stolarije, ona je i jednostavnija za ugradnju. Lagana je, ali i dovoljno čvrsta, što je čini veoma dobrim materijalom. Osim toga, određeni proizvodi imaju i protivprovalne okove, što je vrlo poželjno na kućama. Osim u već gotovim dimenzijama, može se izrađivati i po narudžbi tj. po meri, u zavisnosti od proizvođača. PVC uglavnom dolazi u čistoj beloj boji, mada je prilikom kupovine moguće odabrati i neku drugu boju po želji, pa čak i imitaciju drveta.
Ukratko – odlična toplotna i zvučna izolacija, dugotrajnost, izdržljivost, nezapaljivost, razne fizičke karakteristike koje dozvoljavaju veliku slobodu u dizajniranju, zdravstvena i ekološka prihvatljivost, mogućnost recikliranja, povoljna cena i isplativost na duge staze razlozi su zbog kojih PVC stolarija definitivno prednjači u odnosu na ostale vrste stolarije.