недеља, 8. фебруар 2015.

Sistem za kontrolu pristupa


Sistem za kontrolu pristupa

Kontrola pristupa je sistem RFID tehnologije se dobija ne samo evidencija podataka broju i dolasku zaposlenih, već i nadgledanje poštovanja zabrane pristupa u zonama gde je tako predviđeno pravilima preduzeća, opciono, po potrebi dobija se i video nadzor kao i podaci o posetiocima. Osim toga kontrola pristupa omogućava da se ima uvid u efikasnost, rad, nedozvoljene i dozvoljene izlaske,postiže se radna disciplina čime je poboljšanja efikasnost poslovanja i tako se automatski obračunavajuradni sati i plata zaposlenih.

Tako se dobija jednostavan sistem za sprečavanje zloupotreba kašnjenja izostanaka i broj nepostojećih prekovremenih sati, uklanjaju nedostaci organizacije posla a poboljšavaju poslovni učinci.

Zaposleni se pri dolasku na posao kao i prilikom odlaska registruju tako što svoju ID karticu prinose terminala za evidenciju radnog vremena. ID kartica se može nalaziti bilo gde, u novčaniku, foliji, tašni... dovoljno je samo približiti je terminalu.

ID kartice sadrže memoriju do 1 kb i mogu se popunjavati osim osnovnim podacima o firmi i vlasniku dodatnim funkcijama, po potrebi. Svaka ID kartica ima fotografiju i osnovne podatke vlasnika te se može upotrebiti i kao legitimacija u vizuelnoj komunikaciji.

   


Terminali za očitavanja se mogu nalaziti na barijerama ili kao običan displej pri ulazu.

Postoji veći broj različitih mogućnosti koji omogućavaju da evidencija radnog vremena, postigne pun cilj i svrhu svog uvođenja.

Može sa pronaći više vrsta beskontaktnih i kontaknih terminala, postoje oni i sa malim tastaturama kao i oni sa velikim ekranima. 

  


Tehnike su različite od onih sa korišćenjem RFID tagova, onih sa karticama sa magnetnom trakom, ili sa biometrijskim čitačima otisaka prstiju,skeniranjem vena, biometrijskim čitačima lica ili pak terminalima koji koriste kombinacije ova tri tipa identifikacije.

четвртак, 5. фебруар 2015.

Koje su dužnosti posrednika za nekretnine?


Odlićno znamo da u kupo-prodaji nekretnina, bilo da su u pitanju nekretnine Novi Sad ili magacini Niš ili njiva u nekom selu, posao posrednika je isti.

Kada govorimo o tome šta je posao posrednika mogao bi se napraviti poduži spisak poslova od slikanja, oglašavanja nekretnine, preko pregledanja dokumentacije, prezentacija pa sve do potpisivanja ugovora sa trećim licem.

Međutim ono što je obavezno i šta je dužnost posrednika za dobrobit svih strana u poslu navešću vam kroz par pasusa.

Posrednik je dužan, najpre prema sebi da sklopi ugovor u pisanom obiku sa nalogodavcem kako bi se zaštitio od lošeg iskustva izbegavanja posredničke provizije što se ranijih godina u ovom poslu često dešavalo.



U оkviru uslugе pоsrеdоvаnjа posrednik mora najpre dа izvrši uvid u dokumentaciju i proveri prаvо svојinе ili drugо stvаrnо prаvо nеpоkrеtnоsti koja je prеdmеt prodaje ili zakupa.

Kod poslovanja sa nekretninama kad se radi kupo-prodaja vanknjižne nekretnine, posrednik mora upozoriti kupca na moguće probleme u vezi upisa predmetne nepokretnosti u registar nepokretnosti.

Dalje, pre potpisivanja predugovora odnosno ugovora ili davanja depozita ili kapare posrednik mora proveriti eventualno upisаnа prаvа trćih lica оdnоsnо tеrеtе nа prеdmеtnој nеpоkrеtnоsti i ukoliko se dokumentacija koju je imao na uvidu ne slaže sa dokumentacijom opomenuti vlasnika predmetne nepokretnosti da dopuni dokumentaciju.



Sa vlasnikom predmetne nepokretnosti mora se rasčistiti da li ima neko prаvа prеčе kupоvinе ili
оgrаničеnjе u prаvnоm prоmеtu a u sklаdu sа pоsеbnim prоpisimа.

Bez obzira na svu raspoloživu svojinsku dokumentaciju posrednik je dužan proveriti postojeće javne evidencija kao što su katastarska evidencija nepokretnosti kao i registar sudskih zabrana.