субота, 20. септембар 2014.

Da li je uknjižen objekat isto što i legalizovan objekat?


Da li je uknjižen objekat isto što i legalizovan objekat?

Kad se započne rasprava o nepokretnostima ljudi prosto pobrkaju neke termine, nebitno da li se radi o nekretninama u Novom Pazaru ili Subotici, da li su u pitanju nekretnine Beograd ili nekretnine NoviSad.
Nije to pitanje neinformisanost vec klasnicne pravne definicije i koriscenje pravnih termina koje cemo Vam sad malo svesti na razumniji nivo i upotrebu u svakodnevnici.




Da razjasnimo najpre ko je Vlasnik, jer nas Zakon priznaje dva prava svojine- privatnu svojinu i javnu svojinu.
Kod privatne svojine Vlasnik potpuno raspolaže svim pravima nad parcelom tj. Zemljištem i u katarstu registracija zemljišta glasi na Vlasnika a to u ovom slučaju može biti fizičko ili pravno lice.
Kod javne svojine kao Vlasnik se pojavljuje država, pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.
Zemljištem u javnoj svojini može raspolagati i fizičko ili pravno lice,a na osnovu ugovora (obično se ugovor sklapa na 99 godina) o korišćenju parcele i u toku trajanja ugovora to lice se upisuje u katastar kao korisnik parcele
Korisnik plaća manji porez nego vlasnik ,bez prava da cepa ili spaja parcelu sa drugim parcelama, i bez prava prodaje.Vlasnik ili korisnik katastarske parcele imaju pravo da izvode radove a Investitor ima pravo svojine nad objektima na parceli.
Konverzijom zemljista korisnik uz određenu naknadu postaje vlasnik zemljišta koje koristi.


Vlasnički list se izdaje na ime i prezime i sadrži samo najosnovnije podatke o svim nepokretnostima koje su registrovane na ime vlasnika kao sto je broj parcele i adresa objekata sa površinom.

List nepokretnosti sadrži podatke o nepokretnosti kao sto su podaci o adresi, broju, površini i nameni parcele, objektima na njoj i svakom pojedinačnom delu objekata (površina, namena, podaci o vlasniku, itd.).
Prepis lista nepokretnosti sadrži sve podatke o svim pojedinačnim delovima nepokretnosti.

Izvod iz lista nepokretnosti može se uzeti za samo jedan deo a naknada za pribavljanje Prepisa i Izvoda iz lista nepokretnosti je jednaka.

Situacioni plan je crtež koji izrađuje geometar i prikazuje stvarno stanje na terenu bez obzira na uknjižene objekte i uz prikazivanje visinske kote.

Kopija plana u sadrzi iste podatke kao i situacioni plan (položaj, oblik i dimenzije parcele sa objektima),i to je dokument koji se dobija u Službi za katastar,

"Uknjižen objekat" i "ucrtan objekat" su jedno te isto a "Uknjižen objekat" nije isto što i "legalizovan objekat".
Uknjižen objekat je objekat koji je upisan u list nepokretnosti a ucrtan objekat je objekat koji je ucrtan u katastarski plan. Kako su ova dva registra direktno povezana, izbor termina je nebitan.

Osnova za upis objekta u list nepokretnosti je upotrebna dozvola kojij predhodi građevinska.
Upis objekta u list nepokretnosti izgradjenih bez ovih dozvola podrazumeva i obavezu vlasnika ili korisnika da izvrši legalizaciju uz odgovarajucu nadoknadu.

Legalizacija je proces izdavanja građevinske i upotrebne dozvole za bespravno izgrađene objekte.
Za legalizaciju je potrebno ispremiti od dokumenata
  • geodetski snimak objekta (izrađuje geometar),
  • projekat izvedenog objekta, koji radi arhitekta na osnovu geodetskog snimka i uz pomoc kojeg se prikazuje i stanje na terenu. Projekat izvedenog objekta mora da ima definisane se dimenzije objekta, definisan, materijali od kojih je izgrađen i postojanje instalacija u objektu